Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

Apple je skrivao ovih 15 iPhone trikova

Trikovi za iPhone

1. Tajmer za gašenje muzike

Ako želite da utonete u miran san uz opuštajuću muziku, ali ne želite da ista svira i dugo pošto zaspite, to možete namestiti preko aplikacije za sat. Pokrenite Sat aplikaciju (Clock app), pritisnite na Timer u donjem desnom uglu, a zatim namestite koliko dugo želite da muzika svira. Pritisnite na “kada vreme istekne” (When Timer Ends), spustite do kraja liste i pritisnite “zaustavi reprodukciju” (Stop Playing).

Trikovi za iPhone

2. Kreiranje obrasca vibracije

Možete otkucati sopstveni obrazac vibracije i dodeliti ga određenim kontaktima ili vrsti obaveštenja. Izaberite Settings>Sounds>Ringtones>Vibration>Create New Vibration i prstom otkucajte željeni obrazac.

Trikovi za iPhone

3. Svetlosno upozorenje

Ako ste na bučnom javnom mestu, a očekujete važan poziv, možete lako propustiti zvono ili vibraciju. Iskoristite LED svetlo kamere za obaveštenja i to putem Settings>General>Accessibility.

Trikovi za iPhone

4. Protresite iPhone da poništite grešku pri kucanju

Ukoliko se desi da prilikom korišćenja opcija “seci”, “kopiraj”, “nalepi ”ili “obriši” pogrešite i obrišete ceo tekst, dovoljno je da samo snažno protresete mobilni telefon; pojaviće se prozor na ekranu sa opcijom poništavanja (undo) i tekst će biti obnovljen.

5. Telefon će raditi brže čišćenjem RAM

Držite taster za gašenje dok se ne pojavi tekst "slide to power off" (prevuci za gašenje), a onda pritisnite početni (home) taster i držite ga pritisnutim sve dok se ponovo ne pojavi početni ekran.

Trikovi za iPhone

Trikovi za iPhone

Trikovi za iPhone

6. Telefon će raditi brže ako obrišete keš (cache).

Ako čišćenje RAM nije mnogo pomoglo, probajte sa brisanjem keš memorije. U svakoj od aplikacija, App Store, Podcasts, Music, Game Center, i ostalim aplikacijama u telefonu, pritisnite na svaku od ikona u dnu ekrana 10 puta da bi ste obrisali keš.

7. Proverite vremenske oznake tekstualnih poruka

Iako na prvi pogled ne deluje tako, svaka poruka ima i vremensku oznaku kada je poslata, ali se ne prikazuje na ekranu. Prevucite prstom u levo preko ekrana da bi ste videli vreme za svaku tekstualnu poruku.

Trikovi za iPhone

Trikovi za iPhone

8. Pogledajte sve kartice koje ste nedavno zatvorili u Safari pretraživaču.

Ukoliko želite da ponovo pročitate ili prosledite članak koji je nedavno zatvoren, samo zadržite znak "+" u dnu ekrana da bi Safari otvorio listu.

9. Pretvorite iPhone u libelu.

iPhone telefoni odavno imaju ugrađen kompas, a novina u iPhone 7 modelu je digitalna libela. Ne morate da skidate dodatnu aplikaciju, samo pokrenite kompas i prevucite prstom u levo. Digitalna libela pokazuje nagib u stepenima, a interfejs se vrti da pokaže gde je uzvišenje ili pad u nagibu. Kada je površina potpuno ravna pozadina je zelena, umesto crne.

Trikovi za iPhone

Trikovi za iPhone

10. Obezbedi ključne medicinske informacije u slučaju opasnosti.

Često kažete da Vas je “telefon spasio”, a to bi sada bukvalno moglo biti tako. Ne želite da se oslonite samo na mobilni telefon prilikom davanja informacija od životnog značaja, ali je koristan kao dodatni alat. Popunite formular koji se nalazi u aplikaciji Zdravlje (Health app) sa onoliko zdravstvenih informacija koliko želite; zapamtite, ove informacije su dostupne i kada je telefon zaključan, pa pazite šta pišete.

11. Pogledajte samo nepročitane e-poruke u prijemnom sandučetu.

Pretrpano prijemno sanduče je zaista iritirajuće za rad, pa je ovo dobro rešenje. Otvorite Pošta (Mail) aplikaciju, pritisnite na Poštanski sandučići (Mailboxes), a zatim pritisnite Izmeni (Edit). Pritisnite kružić pored "Nepročitane” (Unread) i prikazaće se samo nepročitane poruke.

Trikovi za iPhone

Trikovi za iPhone

12. Saznajte koji letovi su iznad glave.

Jeste li ikada pogledali u avion na nebu i pitali se kuda se uputio? Kao i za mnoge svakodnevne stvari, samo pitajte Siri i dobićete odgovor.

13. Nemojte pristajati na loš wifi.

Da li Vas nešto frustrira više nego spora konekcija? Više ne morate da prolazite kroz tu noćnu moru, samo idite na Settings>Cellular, spustite se do kraja, i uključite wifi Pomoć (Wifi Assist). Tako da, ukoliko je loša wifi veza, telefon će se automatski prebaciti na LTE vezu. A ako brinete zbog mesečnog računa, usled velike količine prenosa podataka (znači da niste korisnik mts mreže), budite mirni – wifi Pomoć neće se aktivirati sa pozadinskim preuzimanjem ili sa nezavisnim streaming aplikacijama.

14. Koristite istovremeno noćni režim (Night Shift) i mod za uštedu energije (Low Power Mode).

Trikovi za iPhone

Apple nam je predstavio režim slabijeg osvetljenja kao prijatniji za oči noću, ali iz nekog razloga nisu želeli da bude aktivan istovremeno sa modom za uštedu energije. Odlučni korisnici našli su rešenje – kao i uvek, Siri je tu. Tačnije, aktivirajte mod za uštedu energije (Low Power Mode) u Settings>Battery, zatim pokrenite Siri i tražite da omogući noćni režim (Night Shift).

Siri će opomenuti da treba isključiti mod za uštedu energije da bi se aktivirao noćni režim, ali izaberite da ipak nastavi dalje. Pre nego što Siri potvrdi, pritisnite taster da telefon pređe u “spavanje” (sleep). Čućete potvrdni zvučni signal i kada ponovo otključate telefon, noćni mod i mod za uštedu energije radiće istovremeno.

Trikovi za iPhone

15. Vraćanje na fabrička podešavanja.

Kada ništa drugo ne pomaže, ostaje da se uradi vraćanje na fabrička podešavanja. Ponekad Vašem telefonu samo treba predah. Na pet sekundi istovremeno zadržite početni (Home) taster i taster za zaključavanje (ili dok se ne pojavi Apple znak), i sve će biti sređeno.


Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa drugima:


Nazad

Napišite svoj komentar

CAPTCHA code