Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

Da li je ovo novi telefon u koji će biti nemoguće provaliti?

KLJUČ (je) U OKU

Novi Samsung Note 7 - novi bezbednosni sistem. Mada još uvek nismo 100% sigurni u specifikacije koje nas očekuju u novom Galaxy Note 7 modelu, šuška se da je Samsung u svog "dominatora" dodao jednu bezbednosnu novinu - skener irisa oka. O čemu je zapravo reč?

Iris scan

Iris je deo oka koji okružuje zenicu i koji oku daje boju. Na njegovoj površini vide se talasaste linije koje su jedinstvene za svakoga od nas i ne menjaju se s godinama. Ove linije formiraju obrazac, na osnovu kog skener irisa prepoznaje (u ovom slučaju) vlasnika mobilnog telefona. Postupak počinje sa zrakom gotovo infracrvene svetlosti usmerene ka oku. Ova vrsta svetlosti funkcioniše bolje od vidljive svetlosti, jer mnogo jasnije otkriva obrazac irisa, čime olakšava kameri da ga uslika. Pored toga, omogućava skeneru da radi i u mraku, ali i preko naočara i bezbojnih kontaktnih sočiva. Kada je slika zabeležena, inteligentan softver pretvara obrazac irisa u kod, a ovaj kod se zatim poredi sa već memorisanim, u potrazi za poklapanjem.

Kako predpostavljamo, na osnovu Samsung Galaxy Note 7 slika koje su se pojavile, skener irisa nalaziće se na prednjoj strani telefona, pored selfi kamere.

Samsung Galaxy Note 7 iris scaner

U čemu je poenta?

Neki od vas će reći da već imamo čitač otiska prsta, koji je pouzdan, brz, bezbedan i dovoljno jeftin za ugradnju i u pametne telefone
ispod €200; šta će nam onda skener irisa?

Loša strana kod otiska prsta je ta što ga je lakše dobiti i kopirati - ostavljamo ga na većini ravnih površina koje dotaknemo. Pribaviti nečiju sliku irisa u visokoj rezoluciji je već teže, a još i bez saznanja te osoba - gotovo nemoguće. Takođe, iz Samsunga tvrde da će otključavanje uz pomoć skenera oka biti brže i preciznije nego uz pomoć otiska prsta; a svakako se svima desilo da - baš kada nam treba telefon - su ruke mokre ili zaprljane, pa čitač neće da prepozna otisak.


Ipak, ne očekujemo da će skener irisa na Note 7 postati instant hit, ali će svakako biti "cool" imati ga na mobilnom telefonu, bar kao alternativu čitaču otiska prsta.

Samsung neće biti prvi koji ima skener irisa u svom telefonu (već ga ima na Microsoft Lumia 950 i Microsoft Lumia 950 XL modelima), ali će možda biti prvi koji će imati dobar skener. Ono što smo do sada probali na Lumia modelima nije nas oduševilo - skener nije brz kao čitač otiska prsta, na većini mobilnih telefona, a i ne radi posle određene udaljenosti. Ali, kao što znamo, tehnologija se brzo razvija, pa bi ugradnja skenera irisa u Samsung Galaxy Note 7 mogla dovesti do usavršavanja tehnologije za neke buduće generacije pametnih telefona.

Ostaje da sačekamo avgust i premijeru Samsung Note 7 modela, a do tada (bar) možemo zajedno diskutovati o skeneru irisa kao bezbednosnoj meri u mobilnim telefonima.


Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa drugima:


Nazad