Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

GOOGLE kupuje HTC za 1.1 milijardu dolara

Google i HTC korporacija su u sredu veče najavili sporazum o saradnji u vrednosti od 1.1 milijardi dolara, pošto je američki tehnološki gigant prešao na poboljšanje hardverske ponude.

Ovaj dogovor je očekivan, a trgovina akcijama HTC kompanije je suspendovana na Tajvanskoj berzi u očekivanju saopštenja.

Google i HTC već sarađuju na proizvodnji Pixel pametnog telefona. Kompanije su, u zajedničkom saopštenju, izjavile da će HTC dobiti 1.1. milijardi dolara u kešu, a za uzvrat, deo HTC-ovih zaposlenih — većina njih koji već rade na proizvodnji Pixel modela — pridružiće se Google. Pored toga, Google će primiti intelektualnu svojinu HTC-a putem neekspliniranog ugovora o licenciranju.

"Uzbuđeni smo i jedva čekamo da se Google-u pridruže članovi HTC tima kako bi podstakli nove inovacije i budući razvoj proizvoda u potrošačkom hardveru", rekao je u izjavi Rick Osterloh, viši potpredsednik hardvera u Google-u.

HTC je nekada posedovao oko 9% globalnog tržišta pametnih telefona, ali je u proteklih nekoliko godina zaostao za Apple Inc. AAPL, -1,68%, Samsung Electronics Co.005930, + 1,11% i jeftinijim kineskim proizvođačima. HTC će i dalje raditi na pametnim telefonima, kao i razvijanju “Vive” – set za virtuelnu stvarnost.

"Verujemo da je HTC dobro pozicioniran da održi naše bogato nasleđe inovacija i realizuje potencijal nove generacije povezanih proizvoda i usluga", rekla je Cher Vang, HTC predsednica i generalni direktor.

Očekuje se da će se sporazum zaključiti do početka 2018. godine.

Ovo je za Google drugi važan ugovor vezan za pametne telefone. U 2011. godini kupio je Motorola Mobiliti za oko 12,5 milijardi dolara. Međutim, u 2014. godini Google je prodao ono što je ostalo od Motorola Mobiliti kompaniji Lenovo Group Ltd. 0992, + 0,24% za samo 2,9 milijardi dolara.

HTC deonice 2498, + 2.51% su u padu od 12% na godišnjem nivou, u poređenju sa 14% dobitkom Taivanskog Taiex I9999, + 0.56%. Alphabet GOOG, + 1.06% GOOGL, + 1,14% akcija je porasla za 20% u 2017, u poređenju sa SPKS S & P 500, + 0.06% 12% dobitkom.


Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa drugima:


Nazad