Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

Google Mape: Od sad i bez interneta, sačuvajte mape na telefonu ili SD memoriji

Google Mape: Od sad i bez interneta, čuva mape na telefonu ili SD memoriji.

Google je od skoro i korisnicima u Srbiji dozvolio nove dve opcije koje su svi dugo čekali.

Dugo se već pričalo o opciji korišćenja Google mapa bez internet konekcije, i konačno je Google to omogućio i korisnicima u Srbiji. Da li su Google mape malo poklekle pred konkurentskim aplikacijama koje već nude te opcije, ili je reč o tek prvom koraku u razvoju ove aplikacije, ostaje nam tek da vidimo. Ukoliko nadogradite Google Maps na Vašem telefonu, biće Vam dostupne ove nove opcije. Sve što je potrebno da se uradi, jeste da u meniju Podešavanja aktivira Wi-Fi opcija mapa, a nakon toga da se skine region mapa za režim bez interneta. Svakako ako se Vaš telefon zakači na neku besplatnu WiFi mrežu, Google Mape će raditi uobičajeno putem internet konekcije, ali zato ukoliko telefonu nije dostupna ni jedna Wi-Fi mreža, mape će preći u "offline" režim.

Google mape offline Ovo je i te kako dobro jer će nam drastično uštedeti potrošnju interneta, jer svi znamo da se dragoceni megabajti brzo potroše. Takođe nam pruža i mogućnost planiranja putovanja unapred, gde možemo sačuvati mape za kompletnu putanju. Vodite računa da Google Mape će raditi u "offline" režimu neometano samo ako ste za taj region već u napred preuzeli mape na mobilni telefon. Pažljivim planiranjem puta, ili bitnih delova grada možete da uštedite i prostor na telefonu, tako što ćete označiti bitne delove puta ili mape koje koristite svakodnevno.

Telefon prikazati predlog za "offline" rad i ponuditi da ga sami podesite. Mape će Vam pružiti i informaciju unapred o tome koliko će označeni deo mape zauzimati prostora na memoriji mobilnog telefona. 

Sada Vam otkrivamo i ono najbolje, mape možete da snimite na microSD karticu, što će telefonima koji nemaju dovoljno interne memorije dobro doći. Kada skidate mape, jednostavno označite da želite da snimite sve na microSD karticu.

Bitno je i da već sačuvani delovi mapa ipak trebaju sa vremena na vreme da se ažuriraju putem Wi-Fi mreže, ili će ih aplikacija automatski izbrisati, zbog čestih izmena na samim mapama na kojima Google stalno radi.

Naravno, ukoliko želite da Vas Google mape u realnom vremenu izveštavaju o gužvi u saobraćaju, ipak ćete morati da aktivirate stari dobri 3G / 4G prenos podataka, kako bi uživali i u toj blagodeti ove aplikacije. Postoji dosta mapa koje su dosta ovih opcija već nudila, ali korisnici su jednostavno postali naviknuti na Google mape, pa su zbog toga ova poboljšanja sjajna.

Svakako Google Mape još uvek nemaju sjajnu preciznost što se tiče kućnih brojeva, pa ukoliko tražite neku kompaniju, najlakše ćete je naći ako pretražujete po imenu kompanije, umesto po ulici i broju – pogledajte kako… Da li će Google Mape biti naredni najpopularniji pretraživač, ostaje nam da tek vidimo. 

Ako idete na put, srećan put i pišite nam utiske…


Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa drugima:


Nazad