Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

Kako da proverite da li je mobilni telefon ukraden?

Da li mobilni telefon ukraden
Da li mobilni telefon ukraden

Provera legalnosti mobilnih telefona dostupna svakome

Uz ovu onlajn alatku možtet proveriti da li je iPhone ukraden.

Najbolji način da se izbegne kupovina ukradenog iPhone telefona,  jeste da se kupi direktno u Apple maloprodaji, preko mobilnog operatera ili u specijalizovanim radnjama. Ali s obzirom na visoku maloprodajnu cenu, neki ljudi se odlučuju za kupovinu polovnih iPhone modela. I u ovom slučaju treba izdvojiti prilično novca, ali opet manje nego kada se kupuje nov uređaj. I mada se kupovinom polovnih modela može dobro proći, postoji i rizik da naiđete na ukraden iPhone. Srećom, sada postoji servis koji istog trenutka može proveriti da li je iPhone  ili bilo koji drug i mobilni telefon koji želite kupiti, ukraden.

Šta je najgore što se može desiti ukoliko kupite ukraden telefon? Na stranu neprijatnog osećanja, jer ste prevareni, može se desiti da završite sa trajno pokvarenim uređajem ili da imate neočekivanu posetu od strane (pravog) vlasnika telefona i policije.

Na sajtu stolenphonechecker.org svako može proveriti status mobilnog uređaja, bez obzira da li je u pitanju fizičko ili pravno lice. Kreirana od strane CTIA, ova alatka omogućuje da pre kupovine telefona proverite da li je isti ukraden ili ne. Potreban je samo IMEI broj (jedinstveni identifikacioni broj) mobilnog telefona, a ova alatka će uporediti taj broj sa bazom podataka iz više izvora i ubrzo prikazati rezultat.

IMEI broj može se naći na poleđini mobilnog telefona, kod iPhone i većine drugih uređaja. U slučaju da ga tu u nema, naćićete ga u Settings (Podešavanja), a zatim otvorite About (O telefonu) i pored ostalih informacija nalazi se i polje IMEI. Serijski broj telefona ili IMEI možete dobiti i ukucavanjem šifre *#06# nakon čega će se na ekranu ispisati IMEI broj. Telefoni sa 2 SIM kartice poseduju 2 IMEI broja. Za ovaj broj možete i preko telefona pitati osobu koja prodaje mobilni uređaj, pa proveru možete obaviti i pre same kupovine. Svakako, vodite računa da prilikom kupovine proverite da li Vam je prodavac dao pravi IMEI broj. Odbijanje prodavca da Vam kaže IMEI broj je svakako sumnjivo i  može značiti da je telefon izgubljen ili ukraden.

Fizička i pravna lica mogu vršiti do pet provera dnevno, dok zakonodavni organi imaju neograničen broj provera.

Nadajmo se da će ova alatka sprečiti korisnike da kupuju polovne iPhone  i ostale mobilne telefone, koji su ukradeni od zakonitih vlasnika i na taj način otežati lopovima prodaju istih.

Naravno, uvek je najsigurnija kupovina novih mobilnih telefona.


Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa drugima:


Nazad