Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

Kako koristiti Fotoaparat kao Web kameru

Kako koristiti Fotoaparat kao Web kameru
Kako koristiti Fotoaparat kao Web kameru

DSLR ili Mirrorless aparati za brutalne video-pozive

Ako ste radili od kuće poslednjih nekoliko nedelja, verovatno ste se morali da obavite više od nekoliko video konferencijskih poziva. Ili ste možda koristili aplikacije za video ćaskanje da biste bili u kontaktu sa prijateljima i porodicom dok se društveno distancirate. Bilo kako bilo, momentalna nestašica Web kamera na tržištu ili loš kvalitet ugrađene Web kamere u Vašem laptopu, dovela Vas je da se zapitate kako da unapredite te zamagljene, pikselisane i loše video pozive.

Postoji nekoliko načina da se reši ovaj problem. Možete kupiti kvalitetniju Web kameru, ali samo ukoliko pronađete još neku na zalihi neke male prodavnice. Možete čak i uposliti stari ili jeftini pametni telefon i koristiti ga kao Web kameru, ako imate neki koji je još u funkciji a da skuplja prašinu negde. Ove opcije su već bolje nego bilo koja Web kamera Vašeg laptopa.

Ali ako zaista želite da pređete igricu sa video pozivima, zapravo možete da koristite DSLR ili MirrorLess kameru kao Web kameru za svoj računar i imate najlepši video od svih Vaših kolega u grupnom četu.

U zavisnosti od kamere i računara, ovo može biti jednostavno kao instaliranje nekog novog gedžeta i uz samo korišćenje USB kabla za spajanje kamere na računar. Ako imate relativno modernu Canon kameru i Windows PC, sada je na raspolaganju Vam je aplikacija koja omogućava da spojite kameru na svoj računar preko standardnog USB-a i koristite ga kao Web kameru. Postoje i softverska rešenja i za druge kamere i za Mac računare, ali često uključuju „virtualne“ Web kamere kreirane softverom koji neke aplikacije ne mogu koristiti (uključujući  nažalost i Zoom).

Tako najlakša metoda uključuje trošenje malo novca. Trebaće vam i HDMI kabl koji može da se priključi u vašu kameru, što je verovatno Micro HDMI na HDMI. Možete kupiti Micro HDMI kabl u punoj dužini ili samo adapter koji standardni HDMI priključak pretvara u Micro HDMI. Jednom kada se kamera poveže, biće potrebno da omogućite „čist HDMI“ izlaz, čime ćete se osloboditi svih informacija koje Vaš fotoaparat daje na displeju. Zavisno od modela fotoaparata, ovo se postiže prebacivanjem kamere u njen video režim ili odabirom opcije u meniju sa podešavanjima. Lakom pretragom u upustvu ili na internetu, lako ćete to podesiti na vašem modelu.

Kada ste već povezali aparat na računar, biće Vam potrebno da ga nekako montirate i fiksirate za video pozive. Najlakše je da uzmete neki jednostavni tripod – stativ, ali ako želite da postavite kameru iznad monitora, poput tradicionalne Web kamere, stvari mogu postati malo složenije. Postoje nosači i stezaljke koji su predviđeni za akcione kamere, sa kojima biste pričvrstili kameru na svoj sto i podigli je na nivo očiju, ali to ćete morati sami da smislite, u zavisnosti od situacije. Mi smo to uspeli da rešimo i sa Oktopod Tripod nosačem koji se lako može obmotati oko nosača monitora.

Konačno, pošto upotreba kamere kao Web kamere znači da je ona u osnovi uključena i da se neprestano prenosi na Vaš računar, morate da povežete Vaš aparat na stalno napajanje, kako u sred poziva ne bi ostali bez baterije. Neki se fotoaparati mogu puniti putem micro USB ili USB-C kablova ili punjača, dok drugi zahtevaju posebne A/C adaptere od proizvođača. Takođe ne zaboravite da ugasite sve opcije automatskog isključivanja kamere.

Ostale stvari koje su bitne:

Većina Web kamera ima širokougaona sočiva, tako da je kod njih lako ostati u kadru. Zbog toga treba da vidite koji objektiv ima Vaša kamera, kako kadar ne bi bio previše krupan. Ako imate više objektiva, najbolje je da izaberete najširi objektiv, u suprotnom će vaši video pozivi previše krupni i neprestano ćete izlaziti iz kadra.

Takođe bi trebalo da pokušate da koristite najbrži objektiv koji imate na raspolaganju. Što je otvor blende niži (broj nakon f/ na objektivu fotoaparata), to će vaša pozadina biti zamućenija i prijatnija. Želeli biste da imate barem f /2.8, ali ako možete da idete niže, to je bolje.

Vaš fotoaparat verovatno ima neki autofokus koji obavezno uključite, da bi ste ostali oštri. Noviji fotoaparati imaju autofokus sa prepoznavanjem lica, koji konstantno izoštrava lice u kadru. Na taj način prilikom razgovora ako pomerite stolicu ili se pomerite, aparat će pratiti vaše lice da biste ostali u fokusu. Ponovno fokusiranje se može čuti, ali su male šanse da će to čuti i Vaši sagovornici.

Obratite pažnju da ovakvim korišćenjem aparata može dovesti do toga da se delovi fotoaparata ugreju, a možda se čak i aparat ugasi ako se pregreje.

Nakon što spremite sve, podešavanje kamere je jednostavno: Uključite kabal u stranu fotoaparata, dodajte drugi kraj u računar i uključite fotoaparat. I Windows ili macOS će automatski prepoznati kameru kao Web kameru i ona će odmah biti dostupna kao opcija u Zoom-u, Google Meet-u, FaceTime-u, Microsoft Team’s-u bilo kom drugom softveru koji koristite za video pozive. Odatle možete samo uživati u slavi kvaliteta slike sa svoje precenjene Web kamere.


Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa drugima:


Nazad