Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

Novi iPhone 8 možda neće podržavati naprednu gigabitnu LTE brzinu

Novi iPhone 8

U novom izveštaju kaže se da će Apple opet koristiti oba Qualcomm ili Intel modema za svoju novu gamu novih modela iPhone-a, ponavljajući strategiju koju su koristili za prošlogodišnje iPhone 7 i iPhone 7 Plus. I kao i prošle godine, to znači da će kompanija pribeći  ograničavanju brzine Qualcomm modema kako bi obezbedili iste performanse modela sa ugrađenim Intel čipsetom.

Iako Qualcomm već poseduje modem koji teoretski može da dostigne gigabitnu brzinu napredne LTE brzine (i to je već ubačeno u Snapdragon 835 čipset koji se već ugrađuje u Android vodeće modele), Intel još uvek nije to postigao. Oni efektivno rade na razvoju modema sa sličnim performansama, ali već je izvesno da to neće biti gotovo kako bi bilo ubačeno u predstojeće  iPhone 8, iPhone 7s, i iPhone 7s Plus koje Apple planira da izbaci ove jeseni.

Apple ne želi da zavisi od samo jednog dobavljača za tako bitnu hardversku komponentu, pogotovo ne od Qualcomm-a – sa kojima su ušli u sudski proces koji optužuje tog proizvođača da pokušava da preuzme monopolski položaj na tržištu čipova. Apple-ovo rešenje cele zavrzlame je da urade ono što i prošle godine: ograničavanjem Qualcomm's bržeg modema na nivo koji Intel-ov modem može da postigne. To znači da neće biti razlike u performansama između iPhone-a koje podržavaju ova dva različita čipseta.

Ipak, ovo bi moglo da stvori marketinški problem za Apple. Veliki Američki operateri su svi obećali da je napredna gigabitna LTE mreža realnost do kraja ove godine, a kada se puste u rad – najnoviji iPhone modeli neće podržavati napredne LTE brzine. Sa druge strane, Samsung Galaxy S8, S8+, i Note8, zajedno sa svim novijim Android telefonima u koje je ugrađen Snapdragon 835 čipset su već spremni za naprednije brzine LTE mreže. Razumljivo je da će napredne LTE brzine biti udarno reklamirane, pa samim tim to može poljuljati iPhone-ov položaj.

Svakako, za tržište Srbije tek nam predstoji unapređenje LTE mreže – tako da razlike u brzini postojeće 4G LTE mreže između iPhone-a i Android telefona neće biti.


Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa drugima:


Nazad