Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

Šta najviše troši bateriju na Vašem telefonu

Najveći potrošači baterije Vašeg mobilnog telefona:

1. GPS

Navigacija mnogo troši bateriju, pogotovo iz razloga što je tokom navođenja ekran konstantno upaljen, a telefon komunicira simultano sa satelitima, kao i sa mobilnim mrežama. Savetujemo da ukoliko koristite navigaciju u kolima, koristite je dok je telefon povezan na auto-punjač. Takođe, nema protrebe da Vas navigacija vavodi ceo put, pa je možete i povremeno isključivati.

2. Displej

Ne samo da je ekran Vašeg telefona jedan od najvećih potrošača, već i osvetljenje samog ekrana. Vrlo važno je da prilagodite pozadinsko osvetljenje ekrana Vašeg telefona, kako bi značajno uštedeli bateriju. Ukoliko smanjite osvetljenje ekrana za samo 20% - znatno ćete produžiti trajanje baterije. Neki telefoni poseduju opciju da sami podešavaju pozadinsko osvetljenje kako bi u odnosu na zaista potrebno osvetljenje - dobili maksimum od baterije. Takođe, možete podestiti da se ekran brže ugasi.

3. Vibracija

Po navici svima nama je uključena vibracija skoro uvek - pa čak i ako je zvono upaljeno. Samo ukoliko Vam je bitno da budete tihi na važnom sastanku ili u bilo kojoj situaciji kada želite da budete tihi - birajte opciju vibracije. U ostalim slučajevima, vidite da deaktivirate vibraciju. Takođe za notifikacije možete koristiti opciju samo ton ili sa nekom kraćom vibracijom.

4. Bluetooth

Znamo koliko nam je bitna bezbednost i zbog toga uvek u kolima koristimo bluetooth slušalice, ali imajmo na umu da korišćenje bluetooth-a može brže trošiti bateriju na Vašem telefonu. Ali kada smo već u kolima, uvek nam je dostupna i opcija da telefon punimo na auto-punjaču. Kada ne koristite Bluetooth, isključite ga.

5. Feedback

Možda čak i niste primetili da kada god napišete neko slovo, da Vaš telefon kratko daje neki feedback, kliktanje, ton, zujanje, vibracija... Najbolje da isključite te povratne informacije prilikom unosa teksta.

6. Notifikacije

Mnoge aplikacije koriste takozvane Push-notifikacije, koje ne samo da umeju da budu dosadne - nego Vam i troše bateriju. Kako bi spasili Vašu bateriju od bespotrebnog trošenja - isključite notifikacije na svim aplikacijama za koje Vam nisu potrebne notifikacije u realnom vremenu. Podešavanja notifikacija za svaku aplikaciju ponaosob možete lako podesiti u podešavanjima pod Application Settings.

7. WiFi

Naravno da je uvek zabavno biti na WiFi mreži, gde god je na raspolaganju, ali kada Vam nije potrebno da surfujete ili kada se nalazite negde u gradu - nije potrebno da Vam WiFi bude konstantno uključen. Ponajviše će Vam stalno uključen WiFi jako brzo istrošiti bateriju kada ste u pokretu, jer će telefon konstantno tražiti WiFi mreže i pokušavati da se konektuje na neku. Zato kad god ste u pokretu - obavezno iključite WiFi, a kad već sednete na kafu - slobodno pitajte konobara za šifru.

8. Toplota ili hladnoća

Baterije na novim telefonima su izuzetno osetjive na temperaturu. Ukoliko je pretoplo ili čak previše hladno, baterija će izgubiti svoj maksimalni kapacitet. Izbegavajte to da ostavljate svoj mobilni telefon na instrument table vrelog automobila ili blizu nekog grejnog tela. Takođe kada je velika hladnoća, utoplite Vaš telefon. Maksimalni kapacitet baterije vašeg telefona ćete postiću ukoliko je telefon na sobnoj temperaturi. Futrole za mobilne telefone, mogu donekle da održe Vaš mobilni telefon na normalnoj radnoj temperaturi.

9. Wallpaper / Live Wallpaper

Ukoliko koristite velike slike za pozadinu na mobilnom telefonu, možete se susresti sa tim da će telefon trošiti bateriju većom brzinom. Takođe neki telefoni poseduju i takozvani Live Wallpaper, tj. animirane pozadine ekrana, bilo glavnog ekrana ili zaključanog ekrana. Najbolje da se držite osnovnih crnih pozadina.


Aplikacije za optimizaciju telefona i očuvanje baterije

Mnogi proizvođači već fabrički pre-instaliraju aplikacije za optimizaciju potrošnje baterije pa neće biti potrebo da instalirate dodatne apliacije. U samim podešavanjima možete videti koja Vam je aplikacija potrošila najviše baterije, pa možete i sami da ograničete ili čak izbrišete te aplikacije. Mi nismo testirali ni jednu od tih aplikacije jer ih ima podosta na Play-Store-u, pa ukoliko verujete da se neka od aplikacija ističe, u komentarima predložite neku.

Takođe, ako već mnogo trošite Vašu bateriju, a niste pri izvoru napajanja, uvek možete da se odlučite da sa sobom nosite Power Bank, kao prenosivi punjač Vašeg telefona.


Nazad

Napišite svoj komentar

CAPTCHA code