Biznet mobilni telefoni

Novosti i trendovi iz sveta mobilne telefonije i novih tehnologija

Zašto se mapa pokrivenosti signalom mobilnih operatera ne podudara sa realnošću?

Zašto se mapa pokrivenosti signalom mobilnih operatera ne podudara sa realnošću?
Zašto se mapa pokrivenosti signalom mobilnih operatera ne podudara sa realnošću?

Kada gledaš da promeniš mobilnog operatera, najvažniji faktor će biti kako njihovi servisi zaista rade u tvom kraju ili kući. Svakako, uštedeti i do 1000 din mesečno je super, ali i nije ukoliko si  nedostupan, pa prijatelji i rodbina ne mogu da te dobiju. Prvo što možeš pogledati je mapa pokrivenosti, kako bi ona trebala da oslikava realnu sliku na datoj lokaciji.

Ali to ne mora da znači da je tu gotova stvar. Postoje i drugi faktori koji drastično utiču na iskustvo u korišćenju mobilnog telefona, pa da pregledamo one najbitnije:


Stari telefon

Istina je surova, iako tvoj stari telefon još uvek super radi i sigurno može još poslužiti, njegov radni vek je pri kraju. Baterija ne drži dovoljno dobro i možda ti fotografije nisu perfektne kao na najnovijim telefonima, ali tvoj pametni telefon iz 2014 te i dalje služi, otvara sve aplikacije bez kočenja, obavljaš pozive, čitaš mailove, dopisuješ se i možeš da uslikaš pristojnu fotografiju.

Ali modem za komunikaciju u tvom telefonu je već zastareo. Operateri mapu pokrivenosti prikazuju na osnovu svih antena i svih frekventnih opsega koji se koriste, i ako koriste frekvencije koje tvoj telefon ne podržava, ti jednostavno nećeš imati dovoljno jakog signala.

 

Ukupan broj korisnika

Bazna stanica se može brzo zagušiti ukoliko je u kraju veliki broj korisnika koji pokušavaju da se konektuju u isto vreme. Ako si ikada bio na utakmici ili nekom koncertu, igrao Pokémon Go, znaš o čemu pričamo i da te internet toliko spor da je skoro pa neupotrebljiv. Svi pokušavaju da okače nešto na Facebook ili Instagram u isto vreme. Još ako stanuješ pored neke koncertne hale, stadiona ili popularnog mesta, već si navikao da se brzina interneta uspori, jer se konektuješ na istu baznu stanicu kao i još gomila korisnika.

Uvek postoji i onaj problem kokoške i jajeta, a to je na kojim lokacijama mobilni operateri ulažu u svoju mrežu. Ako u području nema toliko potencijalnih ili postojećih korisnika, kao što su mesta sa 1200 stanovnika, mobilni operateri se neće fokusirati na ta područja, već će vreme i novac fokusirati na područja gde je gusto naseljeno. Tako mogu da poboljšaju signal postojećim korisnicima ili da preuzmu korisnike od konkurencije.

 

Kako testirati pokrivenost mreže

Ako želiš da zaista proveriš da li je pokrivenost dobra kao što je obećano, postoji više alata koji će ti pomoći. Naravno, najlakše je da testiraš operatera na kojeg želiš da pređeš. Neki mobilni operateri u Srbiji su omogućili i opciju Try & Buy, tj. opciju besplatnog testiranja mreže, ili druga opcija je da kupiš Pre-Paid karticu na bilo kojoj trafici, ubaciš je u telefon i jednostavno probaš. Kada se telefon poveže na mobilnu mrežu, probaj da obaviš par telefonskih poziva, pogledaj neki klip na YouTube i brzo ćeš videti kako to funkcioniše.

Ako želiš pak da ovome pristupiš sa naprednog gledišta, postoje aplikacije koje će od tebe napraviti pravog inženjera. Aplikacija Open Signal će ti reći na koju tačno baznu stanicu si povezan, kolika je jačina signala u decibelima, kao i odraditi test brzine i to bez bilo kakve optimizacije od strane operatera koja bi uticala na brzinu. Na mapi se mogu i videti tačne lokacije baznih stanica u blizini, one na koje se telefon zakačio ili na koje pokušava da se veže i na kojim frekvencijama. Zumiranjem mape možeš da izabereš drugo područje i vidiš njihovu mapu pokrivenosti – koja je kreirana od realne situacije na terenu. To može biti od velike pomoći ako planiraš neki put, pogotovo u udaljena ili pogranična područja…

U komentarima nam piši kakva ti iskustva imaš sa svojim operaterom i pokrivenošću signalom.

Ovde možete preuzeti: OpenSignal (besplatno)

 

 


Ukoliko Vam se sviđa ovaj tekst, podelite ga sa drugima:


Nazad

Napišite svoj komentar

CAPTCHA code